Reminiscenční centrum

Spolupráce s Diakonií ČCE- Projekt PTEJTE SE, DOKUD JE ČAS

Členky Reminiscenčního centra, z. s. Alena Fendrychová a Eva Křivohlávková uskutečnily v rámci svého zaměstnání v Diakonii ČCE projekt „Ptejte se, dokud je čas“. Na projektu se podílely i další členky Reminiscenčního centra Blanka Jirkovská a Hana Čížková, které realizovaly vzdělávací aktivity tohoto projektu.

Projekt měl dvě části. První částí byla výroba reminiscenčních beden na základě vzpomínek seniorů z Centra pečovatelských služeb Prahy 7.  Podle vyslechnutých vzpomínek žáci z blízké waldorfské školy vyrobili reminiscenční bedny. Na začátku projektu proběhlo ve škole školení dětí lektorkami Reminiscenčního Centra, kde si spolu s dětmi povídaly o stáří a zkoušely různé tvůrčí metody reminiscence.

Druhou částí projektu bylo nacvičení a předvedení reminiscenčního představení „Dvě sestry za oponou“ v evangelickém sboru v Praze Střešovicích. Mládežníci ze sboru se po dva měsíce scházeli se dvěma seniorkami ze sboru a společně vzpomínali. Na základě vyslechnutých vzpomínek vznikl scénář představení, kde hráli jak mladí lidé, tak i obě seniorky. I zde na začátku vzpomínkových setkání přišly dvě lektorky Reminiscenčního centra, které mladým lidem představily metodu reminiscence, povídali si společně o vzpomínkách z mládí a potom zkoušeli některé vzpomínky „přehrávat“, což byla dobrá příprava na plánované reminiscenční představení.

Jedním z výsledků projektu je i brožura, která popisuje proces výroby reminiscenčních krabic, která je ke stažení.

Podrobnosti o spolupráci na projektu jsou uvedeny ve Výroční zprávě za rok 2019. Doporučujeme též aktivity Diakonie ČCE – Středisko celostátních programů a služeb – https://lifetool.diakonie.cz/nase-sluzby/